Autojen ostoaikeet vahvat epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta

15.3.2023 | Tiedotteet

Nettiauton ja Autotallin tuore kysely kertoo, miten autokauppaa käydään Suomessa

Nettiauto ja Autotalli ovat Suomen suosituimpia autojen markkinapaikkoja, jotka keräävät yhteen auton hankinta-aikeissa olevat autoilijat ja muuten autoista kiinnostuneet ihmiset. Palveluissa ostetaan ja myydään sekä uusia että käytettyjä autoja. Nettiautossa autoja myyvät autoliikkeiden lisäksi myös yksityishenkilöt. Autotalli on keskittynyt autoliikkeiden tarjontaan sekä yksityis- ja yritysleasingautoihin.

Selvitimme helmikuussa 2023 toteutetussa kävijäkyselyssämme kuluttajien tunnelmia ja hankinta-aikeita markkinalla, jota värittävät muun muassa Venäjän hyökkäyssota, korkojen nousu, inflaatio sekä polttoaineen ja energian hinnan nousu. Lisäksi autokauppaa haastavat erityisesti uusien autojen saatavuusongelmat.

Valtaosa vastaajista suunnittelee auton hankintaa

Kyselymme mukaan kysyntää autoille tuntuu vallitsevasta tilanteesta huolimatta löytyvän, sillä Autotallin kävijöistä 86 % suunnittelee auton hankintaa. Valtaosa heistä (74 %) suunnittelee käytetyn auton ostamista, mutta 17 % on jo kiinnostunut leasing-auton hankinnasta.

Nettiauton kävijöistä 84 % suunnittelee auton hankintaa ja suurin osa (80 %) etsii ostettavaa käytettyä autoa. Myös auton myyntiaikeet ovat Nettiautossa vahvat, 33 % vastaajista suunnittelee oman auton myyntiä joko itse tai autoliikkeeseen.

Suurin osa vastaajista aikoo hankkia auton heti kun sopiva löytyy. Autotallin kävijöistä 78 % ja Nettiauton kävijöistä 81 % aikoo hankkia auton viimeistään vuoden sisään.

Vahvaa ostoaietta tukee myös markkinapaikoissamme tehtyjen hakujen määrä. Nettiautossa ja Autotallissa tehtiin helmikuussa 2023 yhteensä lähes 13 miljoonaa erilaisiin autoihin kohdistuvaa hakua.

Suosituimmat käyttövoimat

Autojen käyttövoimat pohdituttavat ja puhututtavat autonostajia. Sähkö- ja hybridiautojen suosio on ollut kasvussa jo hyvän aikaa. Vaikka vaihtelua on niin polttoaineiden kuin sähkönkin hinnassa, valtaosa etsii edelleen palveluistamme bensiini- tai dieselkäyttöisiä käytettyjä autoja. Autotallissa tosin erilaiset hybridivaihtoehdot kilpailevat jo yhtä kysyttynä dieselin rinnalla.

Uuden auton hankintaa suunnittelevia kiinnostavat tasavahvasti niin bensiinikäyttöiset autot, ladattavat hybridit kuin sähköautotkin. Uusien autojen kysynnässä diesel on jäänyt selkeästi takamatkalle.

Vallitsevan tilanteen vaikutus auton hankintaan

Autokauppakaan ei ole täysin immuuni vallitsevalle tilanteelle (mm. Venäjän hyökkäyssota, inflaatio, korkojen nousu sekä polttoaineen ja energian hinta) ja sen koettiin jossain määrin vaikuttavan auton hankintasuunnitelmiin. Nettiauton kävijöistä 33 % ja Autotallin kävijöistä 28 % arvioi tilanteen vaikuttavan hankintasuunnitelmiin.

Vastauksissa vaikutusten kerrottiin näkyvän esimerkiksi auton hankinnan lykkäämisenä myöhemmäksi sekä vähemmän kuluttavien ja hankintahinnaltaan tai käyttökuluiltaan edullisempien vaihtoehtojen etsimisenä. Myös erilaisten käyttövoimien harkinta tai leasingauton hankinnan miettiminen olivat tapoja vastata epävarmaan tilanteeseen.


Toisaalta 40 % Nettiauton kävijöistä ja 41 % Autotallin kävijöistä kertoo, että vallitseva tilanne ei vaikuta autohankintasuunnitelmiin lainkaan. Hankalista ajoista huolimatta autoille riittää aina tarvetta ja kysyntää!

Nettiauton kyselyyn vastasi 1408 henkilöä ja Autotallin kyselyyn kertyi 1015 vastaajaa. Kummankin kyselyn vastaajakunta oli hyvin miespainotteista.  Nettiauton kyselyssä yli 60 % vastaajista ja Autotallin kyselyssä yli 90 % vastaajista on vähintään 40-vuotiaita.