Missä automarkkina menee juuri nyt? Hybridien voittokulku jatkuu vuonna 2024

6.3.2024 | Tiedotteet

Alkuvuosi lupailee Suomen autokaupalle ennätyksellisen hyvää vuotta. Positiivisia merkkejä on nähtävissä niin autojen myyntiluvuissa kuin kuluttajien hankinta-aikeissakin.

Nettiautossa ja Autotallissa vierailee noin miljoona autoa etsivää suomalaista viikossa. Markkinapaikoille kertyy valtavasti dataa kuluttajien ostokäyttäytymisestä, kysynnästä ja trendeistä.

Nettiauton kautta myytiin vuoden 2023 aikana 600 000 käytettyä autoa. Näiden autokauppojen yhteenlaskettu arvo oli noin 11 miljardia euroa. Erilaisia autohakuja Autotalli.comissa ja Nettiautossa tehtiin vuoden 2023 aikana yli 160 miljoonaa.

Myydyimmät automerkit olivat Volkswagen, Mercedes-Benz, Toyota, Volvo ja BMW. Liikevaihdollisesti suurimmat rahasummat liikkuvat uudemmissa, alle 5 vuotta vanhoissa autoissa.

Onko 2024 kaikkien aikojen vuosi käytettyjen kaupassa?

Alkuvuosi 2024 enteilee kotimaiselle käytettyjen autojen kaupalle huikeaa vuotta. Vuosi on Nettiauton ja Autotalli.comin datan valossa lähtenyt todella hienosti liikkeelle.

”Jos asiat kehittyvät vähänkin positiiviseen suuntaan, uskaltaisin väittää, että nyt on tulossa yksi kovimmista, ellei jopa kovin vaihtoautokaupan vuosi”, Nettiauton ja Autotalli.comin liiketoimintapäällikkö Erno Kalalahti kertoo.

Positiivisia signaaleja ovat Kalalahden mukaan esimerkiksi se, että Euroopan keskuspankin johdosta on alkanut tulla viestiä ohjauskorkojen laskusta. Myös kuluttajien mielissä on nähtävissä positiivista suhtautumista tulevaisuuteen. Autotalli.comin ja Nettiauton tammikuussa 2024 tekemän kävijätutkimuksen mukaan kuluttajien autonostoaikeet ovat vahvat. Vallitseva tilanne ei enää huolestuta kuluttajia siinä määrin kuin viime vuonna samaan aikaan eikä sen koeta vaikuttavan enää niin vahvasti auton hankintasuunnitelmiin.

Historiallinen käänne hybridien eduksi

Polttomoottoriautojen ja erityisesti dieselin kuolemaa on povattu jo pitkään. Kuitenkin käytettyjen autojen puolella dieselillä ja bensalla käydään yhä valtavasti kauppaa. Diesel on arvostelusta huolimatta vuoden 2023 datan valossa käyttövoimien ykkönen.

Ei voi kuitenkaan kiistää, etteivätkö sähköiset voimalinjat tekisi vahvaa nousua. Viime vuonna dieselautoilla tehty liikevaihto putosi 7 % ja bensiinikäyttöisten 6 %. Hybridiautojen kasvuvauhti sen sijaan oli 18 % ja sähköautojen 31 %. Vuosi 2024 näyttäisi olevan se vuosi, kun hybridi porhaltaa liikevaihdossa kärkeen dieselin ohi.

”Kun tarkastellaan eri käyttövoimien jakautumista eri hintaluokissa, näyttää, että historiallinen käänne hybridien eduksi on tapahtumassa. Alkuvuoden 2024 autokaupan lukujen mukaan hybridejä on myyty edellisvuotta hieman enemmän määrällisesti ja selkeästi enemmän liikevaihdollisesti. Jos hybridit olivat jo viime vuonna vahvoja, nyt alkuvuoden perusteella voidaan puhua roimasta loikasta”, Erno Kalalahti kertoo.

Hakukriteerit yllättävän vakioita vuodesta toiseen

Vaikka moni asia automaailmassa muuttuu ja käyttövoimat puhuttavat, auton etsijöiden hakukriteerit markkinapaikoilla pysyvät. Suosituimmat hakukriteerit pitävät pintansa. Ne ovat auton merkki, malli, vuosimalli, käyttövoima, hinta, kilometrit ja vaihteisto. Käyttövoiman merkitys hakukriteerinä on kasvanut viime vuosien aikana, mikä on toisaalta odotettavaakin. Vielä 10 vuotta sitten käyttövoimavalikoima oli huomattavasti suppeampi kuin tänä päivänä.

Vuoden 2023 autokaupan voittajia ja häviäjiä, kuluttajien käyttäytymistä sekä ennustetta autokaupan vuodesta 2024 käsiteltiin Alma Median Ajankohtaista autokaupasta -webinaarissa ke 14.2. Katso webinaaritallenne tästä linkistä.