Onko pakko omistaa porakone, jos sitä tarvitsee minuutin vuodessa?

27.11.2019 | Uutiset

Nettivuokraus.comin elokuussa 2019 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilla on yli 2,6 miljoonaa porakonetta, joista 546 000 käytetään vain kerran vuodessa tai harvemmin. Noin 245 000 porakoneen käyttäjää olisi valmis vuokraamaan koneen tarvittaessa. Nettivuokraus.comin kyselytutkimuksessa selvitettiin kymmenen tavaran käyttöastetta ja ihmisten halukkuutta vuokrata tavara ostamisen sijaan.

Lapin yliopistossa 2017 tehdyn väitöskirjan mukaan keskiverto suomalaisperhe omistaa noin 10 000–50 000 tavaraa. Niistä suurta osaa käytetään vain muutaman kerran vuodessa tai harvemmin. Rahankäytön ja ympäristön kannalta tavaran vuokraaminen olisi monesti järkevämpää kuin sen ostaminen. Vuokratessa vuokralleantaja saa lisätuloja vähän käyttämästään tavarasta ja vuokralleottaja säästää rahaa tavaran ostamiseen verrattuna.

– Yksityisten ihmisten välinen vuokraaminen kasvaa vuosi vuodelta. Vertaisvuokraus on monelle keino ansaita lisätuloja tai säästää rahaa. Monella ihmisellä on myös motiivina välttää turhan tavaran ostamista ympäristösyistä tai ihan vaan siksi, ettei harvoin käytetyille tavaroille ole kodissa tilaa, kertoo tuotepäällikkö Linda Tverin Nettivuoraus.comista.

Nuoret koulutetut kaupunkilaiset halukkaita vuokraamaan

25–34 -vuotiaat ovat yleensä halukkaimpia hankkimaan tavaran käyttöönsä vuokraamalla ostamisen sijaan. Lisäksi johtavassa asemassa olevat ja toimihenkilöt ovat hieman halukkaampia vuokraamaan kuin työntekijät, yrittäjät tai eläkeläiset. Ehkä hieman yllättäen työttömät ja opiskelijat eivät ole kovin innostuneita vuokraamisesta.

Vuokraaminen kiinnostaa sitä todennäköisemmin mitä suuremmassa kaupungissa henkilö asuu. Tuloluokista puolestaan tavaroiden vuokraamiseen suhtautuvat myönteisimmin 35 000–50 000 euroa vuodessa ansaitsevat, eli keskituloiset. Jostain syystä vuokraaminen ei kiinnosta yhtä paljon pienituloisia, vaikka vuokralle antamalla voisi saada lisätuloja ja vuokralle ottamalla säästää rahaa.

Kesämökki kyllä, matkalaukku ei

Suosituimpia vuokrattavia kohteita ovat loma-asunnot ja autot. Lähes 400 000 suomalaista on jo kokeillut loma-asunnon vuokraamista ja yli 600 000 olisi kiinnostunut loma-asunnon vuokraamisesta tulevaisuudessa. Auton puolestaan on vuokrannut vajaa 100 000 suomalaista ja kiinnostuneita olisi noin 200 000.

Vähiten kiinnostuneita suomalaiset ovat pelikonsolien, matkalaukkujen sekä lasten rintareppujen vuokraamisesta. Pelikonsolit ilmeisesti ovat niin ahkerassa käytössä, ettei niitä haluta vuokrata. Rintareput ja matkalaukut puolestaan koetaan niin henkilökohtaisiksi, ettei niitä haluta ottaa vuokralle, vaikka esimerkiksi matkalaukku löytyy 90 prosentista kotitalouksista ja sitä käytetään yleensä alle kaksi kertaa vuodessa.

Kyselyn toteutti Nettivuokraus.comille Bilendi Oy elokuussa 2019 käyttäen Bilendin kansallisesti edustavaa paneelia. Kyselyyn vastasi 1000 käyttäjää.

Lisätiedot antaa:

Linda Tverin
Tuotepäällikkö, jakamistalous
Nettix Oy
Puh. 040 569 2856
[email protected]