Suomalaiset hankkivat autoja epävarmassakin taloustilanteessa entiseen malliin

28.9.2023 | Tiedotteet

Nettiauton ja Autotallin käyttäjäkyselyn mukaan vallitseva maailmantilanne ei vaikuta merkittävästi auton hankintapäätökseen.

Nettiauto ja Autotalli ovat kaksi Suomen suosituinta autojen markkinapaikkaa, joiden parissa viihtyvät autoa hankkimassa olevat ja autoista kiinnostuneet ihmiset. Palveluissa ostetaan ja myydään yli 600 000 käytettyä autoa vuosittain. Vuoden 2023 aikana (tammi-syyskuu) myyntimäärät ovat kasvaneet 3,7 % viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Nettiautossa ajoneuvoja myyvät autoliikkeiden lisäksi yksityishenkilöt. Autotallissa tarjonta keskittyy autoliikkeiden autoihin sekä yksityis- ja yritysleasingautoihin.

Syyskuun 2023 kävijäkyselyssämme selvitimme kuluttajien autonhankintasuunnitelmia nykyisessä taloustilanteessa. Nettiauton kyselyyn vastasi 2102 vastaajaa ja Autotallin kyselyyn vastasi 1014 henkilöä eri puolelta Suomea. Valtaosa vastaajista on miehiä. Autotallin vastaajista 90 % ja Nettiauton vastaajista 64 % on yli 40-vuotiaita.

Nettiautosta ja Autotallista haetaan pääasiallisesti seuraavaa autoa

Palveluiden käyttäjät ovat autokansaa, sillä yli 90 % vastaajista kertoo taloudesta löytyvän joko oma auto, työsuhdeauto tai leasing-auto. Monista talouksista autoja löytyy useampiakin. Autotallissa korostuvat yhden ja kahden auton taloudet. Nettiauton käyttäjillä on tyypillisempää, että autoja voi olla taloudessa enemmänkin kuin kaksi.

Palveluja käytetään ensisijaisesti seuraavan auton etsintään. Lisäksi
niissä katsellaan autotarjontaa ilman varsinaisia hankinta-aikeita sekä seurataan markkinaa, kuten hintatasoja ja myyntiaikoja.

Vaikka maailmantilanne on edelleen epävarma ja korot ja hinnat nousevat, Autotallin ja Nettiauton käyttäjät eivät ole luopuneet auton hankinta-aikeista. Yli 80 % palveluiden käyttäjistä suunnittelee auton hankintaa. Suurin osa vastaa auton hankinnan olevan ajankohtaista heti, kun se oikea yksilö löytyy.

Autotallin kävijöistä 72 % suunnittelee käytetyn auton hankintaa, mutta myös uudet autot kiinnostavat. 15 % vastaajista suunnittelee uuden auton ostamista ja 13 %:lla on kiikarissa kiinteän kuukausihinnan leasing-auto.

Nettiauton kävijöistä 78 % etsii käytettyä autoa. Vastaajista lähes kolmannes, 29 % suunnittelee myös auton myyntiä joko itse tai autoliikkeeseen.

Auton hankintasuunnitelmista pidetään kiinni maailmantilanteesta huolimatta

Kysyimme vastaajilta, vaikuttaako vallitseva maailmantilanne auton hankintasuunnitelmiin ja vertasimme vastauksia keväällä 2023 toteutettuun vastaavaan kyselyyn. Nyt 28 % vastaajista ilmoitti tilanteen vaikuttavan auton hankintasuunnitelmiin, kun keväällä osuus oli hieman suurempi, 30 %. Kenties yllättäen, osuus ei ole ainakaan kasvanut.

Vastaajat, jotka ilmoittivat vallitsevan tilanteen vaikuttavan hankintasuunnitelmiin, miettivät pääsääntöisesti auton hankinnan lykkäämistä myöhemmäksi tai etsivät vähemmän kuluttavaa tai edullisempaa autoa. Autotallin vastaajien joukossa korostui auton hankinta ostamisen sijaan leasingilla.